Uszka z grzybami i barszcz czerwony są klasycznym połączeniem, które wielu z nas kojarzy się z grudniowymi świętami. Ale dlaczego nie cieszyć się nimi częściej? Nie widzimy powodu, by ograniczać się tylko do jednej okazji w roku.
Bez uszek z grzybami trudno wyobrazić sobie wigilijną wieczerzę, a tradycja ich jedzenia ma setki lat. Grzyby były doskonałym zamiennikiem mięsa i miały zapewnić dostatek i szczęście w nadchodzącym roku. Choć dzisiaj raczej nie wierzymy w ich magiczne właściwości, nadal doceniamy ich głęboki smak umami, który trudno osiągnąć bez mięsa.
Główny składnik naszych uszek – grzyby, stanowią aż 80% farszu. Są to grzyby zbierane w polskich lasach i suszone. Nasze receptury łączą różne rodzaje grzybów, takie jak borowiki, koźlarze, podgrzybki i pieczarki, aby uzyskać intensywny, złożony smak. Dodajemy do nich cebulę, olej i przyprawy, co dodatkowo podkreśla ich wyjątkowy smak. Aby uszka były naprawdę wyjątkowe, potrzebne jest również doskonałe ciasto. Nasze przygotowujemy z mąki, wody, oleju i soli, dbając o idealne proporcje, które zapewniają odpowiednią miękkość i elastyczność. Każdy pierożek lepimy ręcznie, więc w paczce może być różna liczba uszek – zazwyczaj 300 gramów to około 35 sztuk.
Uszka z grzybami dostarczamy podobnie jak pierogi. Po ugotowaniu pakujemy je w opakowania termiczne i wysyłamy kurierem lub do paczkomatu Inpost. W ten sposób zabezpieczone, pozostaną świeże do 21 dni od daty pakowania, a po zamrożeniu – nawet do 180 dni. Zamów je online i zaskocz swoją rodzinę aromatycznym dodatkiem do barszczu.
Składniki: ciasto: mąka pszenna typ 500, woda, olej rzepakowy, sól. Farsz: grzyby 80% (borowik, koźlarz, podgrzybek, pieczarka), cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz.
Wartość odżywcza w 100g: wartość energetyczna 933kJ/223kcal, tłuszcze 3g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,49g, węglowodany 41,3g, w tym cukry 0,41g, błonnik 2g, białko 6,7g, sól 0,1g.
Produkt gotowy do spożycia po uprzednim podgrzaniu.