Młode małżeństwo, które całe życie było związane ze wsią. Z powodów zdrowotnych kilka lat temu postanowili, że będą odżywiać się jedynie dobrej jakości lokalnymi produktami.
W związku z trudnością znalezienia warzyw, które są wolne od sztucznych środków chemicznych (niekoniecznie z certyfikatem eko), postanowili, że zajmą się uprawą własnych warzyw. Zamontowali swój pierwszy mini tunel foliowy, w którym zaczęli uprawiać głównie pomidory i ogórki.
Z czasem zaczęli działać zgodnie z zasadami permakultury, co w skrócie oznacza projektowanie swoich upraw w sposób zgodny z naturą (uwzględniając wzajemne oddziaływanie na siebie gatunków roślin oraz bez użycia środków chemicznych). Po przeprowadzce znacznie powiększyli swoją działkę i stwierdzili, że chcieliby również ułatwić dostęp do swoich produktów większej ilości osób. Tak właśnie powstało "wkoło warzyw".
Wszystkie sprzedawane przez nich plony pochodzą wyłącznie z ich gospodarstwa. Działają na niewielką skalę, dzięki czemu każde warzywo, które trafia na Wasz stół, znają od nasionka. Stawiają na sezonowość i naturalny cykl rozwoju roślin, dlatego nie kupicie u nich pomidorów w grudniu ani ogórków w marcu. Podczas zakupu macie pewność, że warzywa zostały zebrane „prosto z krzaka” najpóźniej dzień przed datą odbioru. W ich gospodarstwie stawiają na różnorodność, a więc znajdziecie u nich zarówno świeże zioła (m.in. bazylię, oregano, rukolę, majeranek, melisę, tymianek), warzywa cebulowe, kapusty, pomidory, ogórki, bakłażany, bób, fasolkę, kalafiory, brokuły, buraczki, sałaty, kalarepę, pory, selery, jarmuż i wiele innych, czyli dokładnie wszystko, czego potrzebujecie, aby skomponować swoją ulubioną kanapkę lub ugotować zdrowy obiad. Stawiają na naturalne i lokalne smaki, które znajdą zastosowanie na stołach młodych mam, wegetarian i wegan, sportowców czy dzieci.
Warzywa sprzedają w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD). W swoich mediach społecznościowych starają się promować zdrowy tryb życia oraz podejście zero waste. Chcieliby zachęcić wszystkich do posiadania przydomowych ogródków, a jeśli nie jest to możliwe, zapraszają na zakupy w ich gospodarstwie.
Gospodarstwo działa zgodnie z zasadami permakultury, ale czym dokładnie jest permakultura? Najprościej rzecz ujmując, jest to koncepcja projektowania gospodarstw w zgodzie z naturą. Permakultura uwzględnia potrzeby środowiska (troska o ziemię i ludzi) oraz promuje dzielenie się nadwyżkami. Jest ona przeciwieństwem konwencjonalnej, wysokohektarowej uprawy, w której wykorzystuje się środki chemiczne zwiększające ilość plonów oraz mające negatywny wpływ na środowisko. Permakultura łączy w sobie również elementy ekologii i zapewnia zrównoważony rozwój, uwzględniając wzajemne oddziaływanie na siebie różnych gatunków roślin.